Masaže

”Masirati pomeni pogovarjati se z dotikom. Kdor to govorico obvlada, je bližje Bogu.”

Lao Ce, kitajski filozof

Zgodovina masaže

O terapevtskih učinkih masaže so pred tisoče let pisali že v starodavni Kitajski, Japonski, Indiji, arabskih državah, Egiptu, Grčiji in Rimu. V Evropi se je masaža začela široko uporabljati v času renesanse (14. stoletje).

Ljudje se odločijo za masažo zaradi boljšega počutja in sprostitve. Poleg tega masaža pospeši cirkulacijo krvi in limfe, hitrejše celjenje tkiva, izboljša se imunski sistem, zmanjša se bolečina (tenzijski glavobol, miofascialna bolečina), poveča gibljivost, zmanjša utesnjenost živcev (sindrom karpalnega kanala). Znanstveni dokazi kažejo, da pomaga izboljšati kakovost življenja pacientom z depresijo, rakom, astmo, sladkorno boleznijo.

Masaža omogoči telesu, da se sprosti, ublaži neugodje, pomaga doseči globoko raven sprostitve in občutek miru. Pri svojem delu kombiniram več različnih masažnih tehnik, s katerimi lahko obravnavam široko področje različnih stanj, kot je bolečina in napetost v mišicah. Z masažo se lahko povrne ravnovesje človekovega duha, telesa in duše.

Kako izbrati primerno masažo?

Pred izbiro masaže se morate vprašati, ali si želite samo sprostitve in zmanjšati stres ali bi radi lajšali simptome določenega zdravstvenega stanja. Ob rezervaciji termina se pogovorite s terapevtom in mu povejte svoje želje. Terapevt individualno prilagodi masažo glede na vašo starost, zdravstveno stanje in potrebe.

Pred masažo:

  1. Priporočljivo je pitje vode ali čaja, dve uri pred masažo pa se odsvetuje uživanje večjih obrokov hrane, pitje alkoholnih pijač in kave.
  2. Pridite 10-15 minut prej, da se umirite in uredite formalnosti. Ne pozabite iti na stranišče!
  3. Pred masažo se je priporočljivo stuširati. Po tuširanju se bolje počutimo, lažje sprostimo in naša koža bolje vpije učinkovine v masažnem olju.
  4. Če imate daljše lase, si jih pred masažo spnite.
  5. Odložite vse predmete, ki bi lahko ovirali izvajanje masaže (nakit, ura…).
  6. Med masažo ste pokriti. Sproti se odkriva samo masirani del. Na sebi imate spodnje perilo.
  7. Med masažo: poskušajte se sprostiti, osredotočite se na dotik in enakomerno dihanje. Terapevtu povejte, če vam je prehladno/pretoplo, ali naj uporabi več/manj pritiska…
  8. Ali je v redu, če med masažo govorim? To je popolnoma odvisno od vas. Nekateri ljudje se sprostijo s pogovorom, drugi imajo raje masažo v tišini. To je vaša masaža – lahko se sami odločite, če želite govoriti ali ne. Karkoli vam pomaga, da se popolnoma sprostite, je najbolje. Terapevt le po potrebi zastavi vprašanja, ki se nanašajo na vaše počutje in udobje

Kako pogosto na masažo?

Priporoča se masaža vsaj enkrat na 4 do 6 tednov, saj se učinki seštevajo, vendar pa je to predvsem odvisno od tega, kakšni so vaši cilji in od vaših finančnih zmogljivosti.

Stopite z nami v stik!

 

Telefon: 030/766-979

E-mail: info@puravida.si