Manualna terapija

V sklop manualne terapije sodijo različni fizioterapevtski postopki, pri katerih fizioterapevt s svojimi rokami obravnava mehka tkiva in sklepne strukture. S tem poskuša povečati gibljivost in razteznost, zmanjšati bolečino, izboljšati funkcijo in tako naprej.

Mobilizacija živčevja (INN)

Živci drsijo med mišicami, vezmi in žilami. Če so le-te zatrdele ali ukleščene, živec ne more dobro drseti. Takrat se lahko pojavi bolečina, mravljinčenje, manjša mišična moč, propadanje mišic, manjša sklepna gibljivost.

S pomočjo nevrodinamičnih testov določimo, kateri živec je utesnjen oziroma ne drsi dovolj in kje v poteku živca je utesnjenost prisotna. S tehnikami drsenja, tenzije in prečne masaže perifernega živca sprostimo živčni sistem, povečamo raztegljivost mišic in omogočimo boljšo gibljivost sklepov.

Za dolgotrajnejši učinek se pacienta nauči, kako naj določene vaje izvaja tudi doma.

Ortopedska medicina Cyriax

Je ortopedska manualna metoda za diagnostiko in terapijo mehkih tkiv lokomotornega sistema. Kot terapijo uporablja prečno frikcijsko masažo, mobilizacijo in manipulacijo.

Mulligan

Je učinkovita manualna tehnika pri obravnavi klienta z bolečino ali omejeno gibljivostjo. Tehnika je prijetna, ne povzroča bolečin, rezultat je viden takoj. Izvaja se z aktivnim sodelovanjem klienta, zato jo imenujemo tudi ”mobilizacija z gibanjem”.

Obravnava mišičnih prožilnih točk (trigger točke)

Mišične prožilne točke so žariščna, prekomerno vzdražena mesta v mišici, ki povzročajo bolečino lokalno in v prenesenem vzorcu.

Zaradi trajajoče bolečine v mišicah lahko pride do zmanjšanega obsega giba, predvsem v mišicah vratu, ramenskega obroča, lopatic, obhrbteničnih mišic, mišic medeničnega obroča.

S terapijo mišičnih prožilnih točk se sprosti napetost v točkah in s tem pospeši pretok krvi in dotok kisika v celice in tkivo, zmanjša se bolečina, poveča gibljivost sklepov in raztegljivost mišic ter mišičnih ovojnic – fascij.

Učinek terapije lahko povečamo, če jo kombiniramo s TECAR terapijo, masažo in kineziotrakovi.

Proprioceptivna nevromuskularna facilitacija – PNF koncept

PNF je kompleksen fizioterapevtski pristop, katerega cilj je re-edukacija oziroma ponovno učenje ali obnovitev specifične motorične funkcije, ki je bila izgubljena zaradi poškodbe ali bolezenskega stanja.

PNF se uporablja na skoraj vseh področjih, najpogosteje pri nevroloških, ortopedskih in travmatoloških pacientih. PNF koncept je povezan z vsakodnevnim življenjem in dnevnimi aktivnostmi.

Manualna terapija pri obravnavi specifičnih stanj:

  • pareza obraznega živca,
  • nihajna poškodba vratne hrbtenice,
  • obravnava brazgotin,
  • težave v nosečnosti in po porodu (bolečina v križu, bolečina sramnične zrasti, razmik preme trebušne mišice, šibke mišice medeničnega dna, utesnitve živcev…).

Stopite z nami v stik!

 

Telefon: 041/540-937

E-mail: info@puravida.si