Manualna terapija

V sklop manualne terapije sodijo različni fizioterapevtski postopki, pri katerih fizioterapevt s svojimi rokami obravnava mehka tkiva in sklepne strukture. S tem poskuša povečati gibljivost in razteznost, zmanjšati bolečino, izboljšati funkcijo in tako naprej.

Obravnava mišičnih prožilnih točk (trigger točke)

Mišične prožilne točke so žariščna, prekomerno vzdražena mesta v mišici, ki povzročajo bolečino lokalno in v prenesenem vzorcu. Zaradi trajajoče bolečine posledično pride do zmanjšanega obsega giba v določenih mišicah, predvsem v tistih, ki so odgovorne za vzdrževanje drže telesa (mišice vratu, mišice ramenskega in medeničnega obroča…). Pritisk na točko izzove bolečino neposredno na prizadetem področju in/ali preneseno bolečino, ki se čuti na drugem delu telesa.

Kako terapija pomaga? S terapijo mišičnih prožilnih točk se aktivira telo, da sprosti napetost v točkah in s tem pospeši pretok krvi in dotok kisika v celice in tkivo, zmanjša se bolečina, poveča gibljivost sklepov in raztegljivost mišic ter mišičnih ovojnic (fascij). Pogosto se ljudje odločijo za terapijo mišičnih prožilnih točk v kombinaciji z masažo in elastičnimi lepilnimi trakovi.

Koliko terapij je potrebnih? Odziv na terapijo se od osebe do osebe razlikuje. Na splošno je pri nedavnih poškodbah in akutnih stanjih potrebnih le nekaj terapij v krajšem časovnem obdobju. Pri kroničnih stanjih, pri katerih je prisotna hujša bolečina, je v začetku potrebnih več intenzivnejših terapij, katerim sledijo manj intenzivne v trajanju 4-6 tednov.

Proprioceptivna nevromuskularna facilitacija – PNF koncept

PNF je kompleksen fizioterapevtski pristop, ki temelji na najnovejših spoznanjih in dosežkih na področju nevrofiziologije. Cilj terapije je re-edukacija oziroma ponovno učenje ali obnovitev specifične motorične funkcije, ki je bila izgubljena zaradi poškodbe ali bolezenskega stanja.

PNF se uporablja na skoraj vseh področjih, najpogosteje pri nevroloških, ortopedskih in travmatoloških pacientih. PNF koncept je povezan z vsakodnevnim življenjem in dnevnimi aktivnostmi. Terapija je osredotočena na določen problem, vendar tako, da vključi celo telo. Rehabilitacijski program po PNF konceptu se določi na podlagi testiranja, skupaj s pacientom, upoštevajoč njegovo trenutno stanje in želje.

Mobilizacija živčevja (INN)

Živci so pri zdravem človeku prožni, njihova dolžina se spreminja glede na gib, ki ga izvedemo. Živci drsijo med mišicami, vezmi, žilami… Če so le-te zatrdele ali ukleščene, živec ne more dobro drseti. Takrat se lahko pojavi bolečina, mravljinčenje, manjša mišična moč, propadanje mišic, manjša sklepna gibljivost.

S posebno oblikovanimi testi lahko določimo, kateri živec je utesnjen oziroma ne drsi dovolj in kje v poteku živca je utesnjenost prisotna. S tehnikami drsenja, tenzije in prečne masaže perifernega živca sprostimo živčni sistem, povečamo raztegljivost mišic in omogočimo boljšo gibljivost sklepov. Za dolgotrajnejši učinek se pacienta nauči, kako naj določene vaje izvaja tudi doma.

Manualna terapija pri obravnavi specifičnih stanj:

  • pareza obraznega živca,
  • nihajna poškodba vratne hrbtenice,
  • obravnava brazgotin,
  • težave v nosečnosti in po porodu (bolečina v križu, bolečina sramnične zrasti, razmik preme trebušne mišice, šibke mišice medeničnega dna, utesnitve živcev…).

Stopite z nami v stik!

 

Telefon: 041/540-937

E-mail: info@puravida.si